Jót akarunk! Purhab szigetelés lapostetőn. Egyszerre víz- és hőszigetelés?. Akkor ez most tényleg ilyen egyszerű? Nézzük!

Purhab szigetelés lapostetőkön

Lapostető szigetelés - PURhabbal???

Szóval adott a lehetőség, hogy szórt purhabbal szigeteljük a lapostetőket. De miért is jó ez nekünk? A kivitelezők és a technológia azt ígéri, hogy egyszerre kapunk hő- és vízszigetelést, ráadásul varratmentesen. Ellátjuk a habot egy kis UV védelemmel és sokkal kisebb mennyiségben kiváló minőséget kapunk, ráadásul olcsón.

Ezek az állítások azért elég kecsegtetőek, nem? Azok számára főleg, akiknek meggyűlt a baja a silányabb minőségű bitumenes szigetelésekkel. Adott tehát a helyzet, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, vajon tényleg fenékig tejfel a PURHab a lapostető szigeteléshez.

Kezdjük az elején, lássuk mivel kecsegtet a szórt purhab technológia?

  1. Kiváló szigetelő képesség, varratmentesen (hőhíd mentesen)
  2. Mindeféle felületen alkalmazható
  3. Méret és alaktartó, nem veszít annyit a hatásfokából, mint más szigetelőanyag
  4. Gyorsan és egyszerűen készül
  5. Egyszerre hő és vízszigetelésre is képes
  6. Utólagosan is alkalmazható
  7. Kis súlyú és kisebb vastagság is elgendő belőle, tehát helytakarékos

Ha ennyire kiemelkedően kiváló a purhab szigetelés a lapostetőn, akkor miért nem ezt választja mindenki?
Erre a válasz talán sokkal egyszerűbb, mint laikusként gondolnánk. Az én privát véleményem, hogy egyrészt azért, mert a technológiát kínálni nagyon drága, azaz a kivitelezőknek a pár 10.000 forintos gázperzselő vagy a néhány 100.000 forintos olvasztó gépek helyett egy komoly több millió forintos apparátra lesz szüksége. A másik fontos részlet az pedig, hogy ez nem egy teljesen kiforrott technológia. Legyünk őszinték, a bitumenes, EPDM lemezes vagy a PVC szigetelések egytől-egyig lapostető szigetelésre lettek fejlesztve.

Graco Purhab szóró berendezés
Graco Purhab szóró berendezés
Purhab szóró felszerelés
Purhab szóró felszerelés

Angolosan azt mondanám, hogy kiforrott Know-How áll rendelkezésre ezen technológiák mellett, szemben a purhabbal. De miért is van ez így? A válasz egyszerű: a purhabot rengeteg felé alkalmazzák az ipar területén. Mivel létezik belőle zárt cellás sűrűségű, azaz ami a vizet képes kizárni a gyártók joggal mondták, hogy alkalmas a tetőszigetelésre, hova tovább a lapstetők bontás nélküli vízszigetelésére. A dolog igaz, de őszintén szólva csak félig! A gyártó nyílván ígyekszik minél szélesebb körben népszerűvé tenni a purhabot, viszont had áruljam el, hogy a purhab felhasználásnak egérfarknyi részét sem éri a tetőszigetelés.

Jómagam is vállalkozó kedvű emberként imádom az újdonságokat és végig gondolva igen kecsektető a technológiának találtam azonnal. Megvesszük a gépet, az ugye automatizált rendszerű és tud az mindent, nekünk csak szórni kell az anyagot. Aki ugye elsőként kezdi a dolgot és sikerrel vezeti be a piacra, az lesz a megmentő és a király is. Nagyon sokan gondolták így a dolgot. Azonban van több bökkenő a dologban, mégpedig nem is egy.

Tehát a legnagyobb bökkenő, hogy a tapasztalatokat jelentős részben a kivitelezőknek kellett megszerezniük, jó sok garanciális munka és vevői panasz árán. Persze a gyártók is elkeztek segítségre lenni az ügyben, viszont azt láttam az elmúlt 6-10 évben, hogy a kivitelezők hamarabb találtak saját megoldásokat, mint az megjelent volna szakmai, hivatalos formában. Sőt, jelenleg is csak részterületek vannak és csak készülőfélben lévő anyagokról tudok.

A nagykereskedők szakemberei és a vezető kivitelezők tehát akik igyekeznek megteremteni a normákat, minőségi nívókat és úgy általában lefektetni a technológia alapjait.

Piacgazdaságban, pedig jogos, hogy a kivitelezők is szeretnék minél többet használni a nagy befektetést igénylő gépet. Mi történt azonban a piacont? A tudástár, ami szakkönyvek és események és egyéb fórumok hiányában az internet, tele lett a etchnológáról szóló tévhitekkel. Pont azokkal, amit mi – kivitelezők – tettünk fel, hosszútávú tesztek és valódi tapasztalatok hiányában. Róka fogta csuka, ugye…

Az évek alatt szerencsére a dolog sokkal kiforrottabbá vált, azonban a tévhitek maradtak. Hiszen ki ne szeretne egy olyan csodaszert, amit csak ráfújsz a tetőre és gyorsan, olcsón megoldódik a hő és vízszigetelési gond? Hát Mindenki Szeretne!

Nézzük Adorján Zoli tapasztalatát a szórt purhabról lapostető szigetelés vonatkozásában.

Röviden azt tudom mondani, hogy lapostető szigetelés esetében nagyon körülteknitőnek kell lennünk, ha purhab szórást szeretnénk. A technológia ugyanis nagyon kényes a hőmérsékletre, páratartalomra. A purhab sajátossága, hogy a teljes kötés során jellemző a szerkezeti repedés és a gázképződés, ami általában 1 hétig tart. Nagyon fontos, hogy 50kg-os fajsúlyú anyag alatt nem alkalmas a kültéri használatra. Ugyan a gyártói álláspont, hogy UV védelmet kell biztosítani a purhabra, az én tapasztalatom, hogy egy komplett vízszigetelési rétegrendet kell rátenni, ha szeretnénk 5ÉV!-nél hosszabb garanciát adni. Bónusz, hogy a száradáskor a dolmányos varjak, amik védett madarak imádják a kibocsájtott szagot, így előfordul, hogy kilyukasztják a szigetelést… Vicces, bár se a kivitelező se a megrendelő nem szokott nevetni…

purhab szórás
purhab szórás

Szóval a gyorsaságnak oda, mert többször vissza kell menni a kötési idők miatt purhab szigetelés során a lapostetőn Az ára egyébként se kevés, de egy komplett vízszigeteléssel tuti, hogy nem olcsó. Az éghajlati sajátosságok miatt pedig elég nehéz optimálisan tartani a kivitelezéshez szükséges tényezőket. A lapostetők egyik kulcskérdése a vízfolyás megoldása, azaz a lejtésképzés. A szórásos technológia nagyon ügyes operátorokat és szóró szakembereket kívánnak, hogy korrekt végeredmény szülthessen.

Őszintém megvallom, hogy nagyon kevés esetben találom úgy, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás. Van azért ilyen.

Például van olyan eset, amikor nagyon sok áttörés található a tetőn, például rengeteg gépészeti elem lett utólag beépítve, esetleg sok amorf formájú elemet kell szigetelni, illetve a hullámpala esetében, ha egy minimális hőszigetelésre és víszigetelkésre is szükség van, biztosan olcsóbb lesz, mint bontani és tetőpanelt felrakni. Van olyan eset, amikor a tető formálya kívánja a külső szórást.

purhab szigetelés hullámpalán
purhab szigetelés hullámpalán

Én személy szerint szívesen javaslom lapostető szigeteléshez a PIR táblákat, amit PUR ragasztással ugyanolyan hőhíd mentesen tudunk rögzíteni. A hőszigetelő képessége egyenlő a PURhabbal, a tűzvédelmi besorolása viszont jóval kedvezőbb.

PIR szigetelés
PIR szigetelés
Lejtésképzés lapostetőn

Lejtésképzés lapostetőn a PIR szigetelésre

Felület csiszolása és takarítása
A lejtés összecsiszolása után takarítás
MARISEAL vízszigetlés félig készen

A MARISEAL vízszigetelés félig készen

Az elkészült PIR szigetelés

Az elkészült PIR szigetelés és a MARISEAL rendszer. Egy családi ház lapostető szigetelése ezúttal nem purhabbal történet, hanem PIR táblákkal, lejtképzéssel és poliuretán vízszigetelő rendszerrel.