Ha volt már közöd építkezéshez vagy tetőfelújításhoz bizonyára te is tapasztaltad, hogy számos nehézséggel és próbatétellel kell megküzdenie az álomházra vágyóknak. A gondtalan munka kulcsa egy jó kivitelezőben rejlhet, aki karmester módjára vezényli le a munkafolyamatokat és gondoskodik róla, hogy ne vessz el a hullámokként tornyosúló problémák tengerében.

Hogyan fogja megkönnyíteni az életed?

Egy profi kivitelező mindenek előtt őszinte és tapasztalt. Fontos, hogy megtaláld vele a közös hangot és gondtalanul kommunikáljatok egymással. Hiszen ő fogja megvalósítani elképzeléseidet, így fontos, hogy pontosan értse milyen víziód és igényeid vannak. Az alábbiakban összeszedtük, milyen elvárásoknak kell megfeleljen a választott kiviteleződ. 

  1. Megbízható és kommunikatív:

Egy profi kivitelezőnek természetesen van képesítése és tisztában van az építési szabályokkal. Referenciákkal tud szolgálni, írásos árajánlatot ad és sok éves munkatapasztalattal rendelkezik. Korábbi tapasztalataiból merítkezve képes ötletekkel és megoldásokkal előállni bármilyen probléma esetén. Hiszen valószínüleg már találkozott hasonló esettel, így tudja mi a teendő. A kivitelező személyének kiválasztása kardinális kérdés, hiszen megkönnyítheti életed! Ő lesz a fő összekötőd, aki minden szakemberrel kapcsolatban áll. Így nem kell 100 telefonszámot rejtenie a névjegyeidnek és egyesével hívogatnod az alvállalkozókat. Ő kommunikál mindenkivel helyetted, Neked csupán vele kell egyeztetned.

  1. Megadott költségkerettel dolgozik:

Igazi építkezési rémálom, ha a ház elkészülte után a kivitelező benyújtja a számlát, azonban a számok egyáltalán nem az előzetesen megbeszélteket tükrözik. Azonban egy igazi profinál ettől nem kell tartanod, hisz minden esetben a szerződésben meghatározott költségkerettel dolgozik, attól nem tér el. Így nem kell olyan váratlan költségekkel számolnod, amiknek a pénztárcád sem örülne. Segít a kiadásokat lefaragni, azonban ha mégsem lehet elkerülni a plusz költekezést, olyan élelmes javaslatokkal áll elő, amiknek hála sok pénzt megtakaríthatsz. Ennek ellenére fontos hangsúlyoznunk, hogy egy jó kivitelező nem olcsó! Szaktudását, profizmusát és körültekintő munkáját bizony meg kell fizetni. De még így is jobban jársz, mintha egy kókler hibáinak javítására kellene költened!

  1. Betartja a határidőket:

Az építkezéseken szinte mindig felmerül az idő kérdése. Valós vagy mondvacsinált okokból csúszás fordulhat elő, így nőnek a költségek és a megrendelő szépen beleőszül a várakozásba. Egy jó kivitelező azonban segít, hogy ne fuss ki az időből, hiszen betartja a határidőket. Megszervezi a projekt működését és felügyeli is azt. Ütemezi a feladatokat, gondoskodik a munkaterv optimális betartásáról. Ellenőrzi, hogy a munkaműveletek megfelelő sorrendben zajlanak-e és minderről építési naplót vezet. Előre felhívja a figyelmet az esetleges, felmerülő akadályokra, valamint a már meglévő problémákra is. Segít megoldást találni azok kiküszöbölésére, vagy áthidalására. Ha kell változtatási javaslatokat tesz, így a munkafolyamatok zavartalanul haladhatnak és nem lesz késedelem.

  1. Gondoskodik az engedélyekről és biztonságról:

A kivitelező feladata a megfelelő tanúsítványok és engedélyek beszerzése. Ezután pedig ő figyel a szakmai és jogszabályok, hatósági előírások és kiviteli tervben előírtak betartására. Gondoskodik a munkavédelemről is. Ellenőrzi biztonsági előírások betartását. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat és ellenőrzéseket.

Az ő feladata továbbá a kivitelezési munka irányítása a terveknek, engedélyeknek és hatósági előírásoknak megfelelően. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egy profi kivitelező nem vállal el akármit. Feltérképezi, hogy szaktudása, időbeosztása, terhelhetősége elbírja-e az adott megbízást. Szintén figyelembe veszi, hogy a projekt mérete ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a kapacitásához képest. 

  1. Gondoskodik a szakemberekről:

A megfelelő szakemberek megtalálása bizony nehéz feladat! Egy profi kivitelező azonban kapcsolatainak hála könnyen felkutatja a tökéletes alvállalkozókat. Tartja velük a kapcsolatot és munkájuknak ütemezéséről, felügyeletéről is ő gondoskodik.

Az anyagokért, munkaerőért, felszerelésért felelős személyek meghatározása szintén az ő hatásköre. A munkások tevékenységének precíz összehangolása egy jó kivitelezőnek nem okozhat gondot, így rengeteg időt spórolhat meg számodra! Bizony nem csak szakembereket, de kivitelezőt találni sem egyszerű feladat. Profizmusáról árulkodhat ha hosszas várakozási idővel tudja csak elvállalni a munkát. Hiszen ez azt jelenti számos megbízása van. A jó kivitelező tehát nem jön azonnal, de amikor ígéri ott lesz!

  1. Lezárja a munkát:

Végül ha elkészült a ház, közreműködik az átadás-átvételi eljárásban, valamint gondoskodik arról, hogy az építési területről történő levonulás szakszerűen valósuljon meg.

Továbbá ő szervezi meg az alapanyagok beszerzését és a munka során keletkezett hulladékok elszállítását is. Így az első perctől az utolsóig jelen van és gondoskodik a teljes munkafolyamat zavartalan lebonyolításáról.

Egy jó kivitelező tehát egyszerre lesz szemed és füled az építkezésen. Mindent felügyel és irányít. Megoldja a problémákat, összefogja a projektet, ezzel pedig rengeteg időt és pénzt spórol meg Neked. Ami pedig a legfontosabb, leveszi a válladról a terheket! Így neked csak egyetlen feladatot marad: élvezni a végeredményt!