ÁLTALÁNOS MEGRENDELŐI TÁJÉKOZTATÓ

Nagyon hálásak vagyunk a megtisztelő érdeklődésért. Annak érdekében, hogy minél zökkenő mentesebb lehessen a közös munkánk, előkészítettünk Önnek egy tájékoztatót, amelyben az általános felmerülő kérdésekre igyekszünk válaszolni.

Ha a lenti tájékoztatón kívül kérdése merül fel, keresse bizalommal munkatársainkat:

Tanácsadás új megrendeléssel kapcsolatban

Bálint Tamás: Mobil +36 30 385 51 83; e-mail: info@adorjanrenova.hu

Meglévő projektek pénzügyei

Kormosné Tömöri Csilla: Mobil +36 30 538 31 37 e-mail: iroda@adorjanrenova.hu

Futó projektek technikai információi

Anka Norbert: Mobil +36 30 161 27 77 e-mail: projekt@adorjanrenova.hu

 • Tanácsadó kollégánkkal előre egyeztetett időpontban egy felmerést. A méretek meghatározása, lézeresen és mérőkerékkel történik.
 • Drón felvétel készül a felújítandó épületről
 • A munkatársunkkal lehet egyeztetni az egyéni elvárásokat, kívánalmakat.
 • Munkalap készül a teljes felmérésről
 • A telephelyen a felmérő és a műszaki vezető kiválasztja az egyedi kívánalmak alapján legmegfelelőbb technológiát.
 • Amennyiben új építésű az ingatlan és csak tervek állnak rendelkezésre, ha lehetséges javaslatot teszünk alternatív technológiára, anyagokra

Tételes Költségvetés:

 • Egyedi kívánalmak, adottságok, elvárások rögzítve
 • Megoldási javaslat
 • Technológia bemutatása
 • Tételes Költségvetés anyag és díj bontásban, lépésenként
 • Alapanyag kiírás
 • Technológiai leírás, anyagmozgatás, szemétszállítás, felv. lét.
 • Felvonulási és kivitelezési idő
 • Fizetési feltételek
 • Garanciális idő

Az árajánlatban megadjuk a várható leggyorsabb felvonulási időt, illetve a becsült kivitelezési időt is. A munkákat érkezési sorrendben végezzük. Ez azt jelenti, hogy ha megérkezik hozzánk az aláírt szerződés és a foglaló összege, akkor tesszük a munkanaptárba a projektet. Minél hamarabb teljesülnek ezek a feltételek annál hamarabb érkezünk a helyszínre. Ha rossz idő van, a munkát megelőzően a csapataink állnak, ami azt jelenti, hogy a következő megrendelések kezdése is csúszik.

A napi munkavégzés téli időben 7-17 óra között van, nyáron 6-16 óra között általában. Ebbe az utazási időt is bele kell számolni.

Minden technológia és alapanyag (modifikált bitumen, PVC, stb) más-más optimális körülményt határoz meg. Általánosan optimális időjárásnak mondható a szélcsendes, száraz idő, 18-23°C közötti hőmérséklet, szűrt napsütés, alacsony páratartalomban. 28°C fölött, tűző napsütés esetén lassul a munkavégzés, 40-50 percenként kötelező pihetőt tartani. A bitumenes lemezek 5°C alatt melegítésre szorulnak.

Rengeteg dolog befolyásolja. Alapvetően a technológiai sajátosságok (pl. száradási idők) a kollégák ügyessége és összeszokottsága a mérvadó. De sokat gyorsíthat a dolgon, hogy közel van a tető a felvonulás helyétől, illetve minél kevésbé tagolt a tető, annál jobban lehet rajta haladni. Ennek fényében a haladási sebességek így alakulnak:

 • Palatető felújítás: 60-120m2/nap
 • PUR és PIR szigetelés: 80-500m2/nap
 • Lapos tetőszigetelés: 80-300m2/nap/réteg
 • GERARD tetőfedés: 20-80m2/nap
 • Áram vételi pont (ideális a 230V; 20A),
 • Víz vételi lehetőség, fúrt kút nem jó! – csak mosás esetén!
 • Toalett – hacsak az ajánlat mást nem tartalmaz
 • Felvonulási terület. Alapvetőn az épület körül a telek felvonulási területnek minősül. Kollégáink általában több ponton fognak dolgozni az épület körül a munkatársak, ezért a tetővel határos tereket építési területként kezeljük. Sajnos a növényzet még kellő körültekintés után is sülhet, melyért felelősséget nem vállalunk. Ezen területeken alapanyag szabás, tárolás, gépkocsi beállás történhet. Az anyagszabás nagyméretű (50cm-nél nagyobb) anyag esetén a földön történik.
 • Ha az ajánlat konténeres gyűjtést tartalmaz, kérjük szépen továbbá kijelölni, hogy hova gyűjthetjük a szemetet a munkák során. A szemétgyűjtés nem folyamatosan történik!
 • Autó parkoló – minél közelebb a felvonulási területhez

Kérjük az autókat, értékeket, illetéktelen személyeket a felvonulási és építési területtől legyenek szívesek távol tartani!

Ár: tekintettel arra, hogy a Vállalkozó raktárkészletről dolgozik, így a felek írásbeli megállapodást követően nem következhet be a Megrendelő számára kedvezőtlen egységárváltozás, a Vállalkozót az anyag vagy egyéb árak drágulása nem befolyásolja.

Teljes körűség: a Vállalkozó garanciát vállal az általa előzetesen felmért méretek alapján meghatározott anyagok mennyiségére és a technológia megfelelőségére – tehát az általa előzetesen feltárt körülményekre – vonatkozóan az ebből eredő hibák esetén, kivéve a vis maiort.

Határidő vállalás: a Vállalkozó garanciát vállal a munkálatoknak legkésőbb a vállalkozási szerződésben előírt határidőn belüli teljesítésére, a vis maior (pl. környezeti hatások: szélvihar, jégeső) esetét ide nem értve.

Beázás: vízszigetelési munkát elvégzése esetén, amennyiben a Vállalkozó által javasolt teljes felületű szigetelést (tehát nem lokális javítást) választ a Megrendelő, úgy a Vállalkozó garanciát vállal a beázás ellen is a gyártói irányelveknek megfelelően.

Károkozás: a Vállalkozó állandó és teljeskörű felelősségbiztosítással rendelkezik, mely fedezi az esetlegesen általa okozott károk megtérítését.

A tetőmosás során a tetőről lejövő szennyeződésekre kell számolni. Javasolt a ruhákat beszedni és a redőnyöket leengedni. Az ablakok és az udvar is telítődhet a hordalékkal.

 • Az épületet körben szabaddá kell tenni, hogy létrával körbejárható legyen. Sajnos legjobb szándékkal is sérülhet a növényzet.
 • Az anyagokat néha keverjük, akár egy festéket. A keverőgépnek a fúrógéppel azonos hangja van.
 • A szórás során a közelben álló gépjárművekkel el kell állni, nehogy a festék rászálljon.
 • A szóró berendezés hangja nem nagy, viszont monoton lehet egész nap.
 • A kellősítőnk oldószeres, ezért szúrós szaga van.
 • A gázperzselő használatakor mélyfrekvenciájú hanghatás keletkezik
 • Alapanyag vágása a nagy méret miatt a földön végzik, így a fű sérülhet

Kellemetlenséggel járhat, hogy a tető munkálatok elvégzéséhez használt tetőlétra a csatorna belsejéhez van ütköztetve, amely meglepő lehet ugyan, de bevált. Ezzel együtt a munkatársak a csatornára támaszkodva, azon közlekedve mozgatják a létrát.
Állványozás során elöregedett felületek (beton, kerámia, stb.) amelyekre az állvány támaszkodik, sérülhet. Az állvány rögzítés a homlokzatba történik, amely furatokkal jár. A helyreállítás költsége a Megrendelőt terheli.

1. Bitumenlemezekkel végzett PROGRAMOK például palatető felújítás vagy lapostető szigetelés (BMI VILLAS és POLYGLASS márkák):

Attól függően, hogy vízszintes vagy ferde-függő felületről beszélünk, a tiszta tetőfelülethez képest különböző anyagfelhasználásra számíthatunk.

Nem ritka, hogy egy vápa, tetőél vagy áttörés esetén 3 réteg alapanyag találkozik. A vízszintes felületeknél a hosszirányú és keresztirányú átlapolások, eltérő geometriai formák, mintafuttatás miatt 15-30%-os anyagveszteséggel számolhatunk, míg a függő felületen ugyanezek mellett a még sűrűbb átlapolások, illetve a hóhatár és egyéb előírások miatt fogy az alapanyag.

Átlapolások a bitumenes lemez esetén:

A bal oldali képen egy vízszintes szigetelés keresztirányú átlapolásai láthatóak, a jobb oldalin pedig egy magas tető kúpfedés metszetén 3 réteg szigetelés találkozik. Hogy néz ez ki a valóságban? Például 22 tekercs alapanyag felhasználás esetén 220 m2 x egységár.

Néhány példa arra, hogy a tetőfelülethez képest körülbelül mennyi az alapanyag felhasználás:

 • Lapostető vízszintes felület: +10-20%
 • Lapostető függőleges felület: 15-30%
 • Nyereg tető: 15-20%
 • Sátortető: 20-25%
 • Manzárd tető: 30-40%
 • Kombinált tető: 25-40%

2. Szórt PUR tőszigetelő PROGARMOK (PIR, EPS)

A hőszigetelő programok esetében a tábla és tető geometriájából adód veszteséggel lehet számolni, továbbá, mivel nem célszerű a kis darabok alkalmazása, igyekeznek kollégáink minél kevesebb kezelendő (hőhíd) illesztést létrehozni. Vízszintes felületek esetén jellemzően: 5-10%, függőlegesek 6-12% veszteséggel számolhatók.

3. GERARD PROGRAM:

A GERARD Pala PROGRAM esetében egy igazán kézenfekvő megoldást találtunk ki az egységáras elszámolásra. Mivel egzakt mennyiségű elemet szállítunk előzetes felmérés alapján a helyszínre, ezért a valósan felhasznált elemek mennyisége alapján számoljuk a felületet. Így a záró elemek (szélbádog, kéményszegély, stb.) és egyéb szükséges kiegészítők (cseppentő lemez, kúpfedés, vápalemez, stb.)

Hogy néz ez ki a valóságban?

 A tiszta tetőfelületre 8% hullót számolunk, plusz a vápák és kúpelemek. Tehát egy 100m2-es nyeregtető esetén cca. 110m2-rel lehet számolni az egységárat.

Ezt esetileg a megrendelővel egyeztetve döntjük el. A Tételes ajánlat pedig a tételsorban rendelkezik róla, mennyiségben és hogy meddig terjed a szemét kezelése. Esetleg csupán deponálás vagy szállítással és lerakói díjjal együtt értendő.

Minden esetben foglaló megfizetés mellett fogadjuk el a megrendelést. A projekt nagyságától függően köztes kifizetést is meg szoktunk határozni. Számláink átutalásosak, 4 napos fizetési haladékkal. Ettől függetlenül van lehetőség helyszíni vagy pénztári (4031 Debrecen, Határ utca 3.) készpénzbefizetésre is, előre egyeztetve.

A megajánlott garanciavállalás jellemzően a gyártói irányelvek alapján történik, az általuk tanúsított bizonyítványok szerint. A tető folyamatos ellenőrzése, tisztán tartása, vízelvezetőkkel együtt mindenki számára kötelezően végzendő feladat. a garanciáról minden esetben a szerződésben rendelkezünk bővebben.

Hivatalos álláspont, hogy bármilyen felújítási vagy építési munkát ajánlott tervdokumentáció alapján készíteni. Az ajánlatokat ÉMSZ vagy gyártói irányelvek szerint állírtjuk össze. Ettől függetlenül egy nagyobb felújítás, építés, átépítés során felállhat olyan probléma, mely során tervező bevonása szükséges. Minden megrendelés előtt kérjük tájékozódjanak nem szakember megrendelőink és kérjék ki építész tervező véleményét, szükség szerint energetikus vagy statikus véleményét.

Close
Go top