2009-es fennállásunk óta egyre sűrűbben probléma megrendelőink körében a beázó lemeztető. Eddig ezek javítása leginkább cserével volt megvalósítható. Szerencsére a szórt poliuretán erre is hosszú távú megoldást nyújt, bontás nélkül!

Lemeztető, szendvicspanel tetőszigetelés szórt poliuretánnal

Hazánkban, ahogy a világ többi részén is nagy térhódításon mentek keresztül a fémből készült tetők. Alapvetően ezek a tetőfedő elemek könnyű szerelhetőségük, széleskörű és gazdaságos felhasználhatóságuk miatt váltak kedveltté. Igen sokféle kivitelben léteznek hőszigeteltektől a teherhordókon keresztül a cserépmintás anyagokig.

Ezen a fedések egyik fontos hátrányának tekinthetjük a nagy hő-felvételt. Ahogy a lemezt elérik a napsugarak könnyebben átmelegszik, mint a fedőanyagok általában és ezt a gumialátétes csavarok megsínylik – idővel mindenképpen. Ahol pedig ezek tömítések tönkremennek, tipikus beázási pont keletkezik. Ezzel egyetemben pedig – szintén a hő miatt – nagy dilatáció keletkezik, amit ha helytelenül rögzítjük az elemeket, könnyedén gondot okozhat a tágulás miatt keletkezett résekkel.

Tapasztalatunk szerint elkészíteni egy nyeregtetőt, mondjuk trapézlemezzel – áttörések nélkül viszonylag könnyű, ha lehet ilyet mondani. Viszont miután a lemezt egyedileg kell megmunkálni, az már más tészta. Azt hiszem nem vagyok egyedül, ha azt állítom nagyon komoly szakértelem és kézügyesség szükséges egy lemezfedés sok-sok áttöréssel vízzáróvá varázsolásához.

Ezek fényében már világosabb lehet, hogy miért kell olyan sok már 8-10 éves lemezfedést újra szigetelni.

Lemeztető felújítás, trapézlemez szigetelés bontás nélkül

Tehát adott a probléma – beázik a lemeztető. Miután nem szeretnénk újra rákölteni egy teljes tetőcsere árát annyi dolgunk van, hogy utána járunk a lehetőségeknek. A legtöbb bádogos vagy tetőfedő ismeri a piacon kapható tömítőket, amelyek nagyjából 2-5 évig bírják a legjobb esetben. Ez kilőve. Mi más maradhat?

A Maris Polimers gyártó forradalmi anyagot biztosít számunkra, nem mást, mint a poliuretán membránt. Ez az anyag kiemelkedően bírja a hőt és a felületi mozgásokat, arról nem is beszélve, hogy a lemezre kiválóan tapad. No rendben van, de mondjuk mi lesz ha 10,000m2-es trapézlemez fedést kell bevonni? Semmi gond – arra pedig a Graco gyártó biztosítja számunka a legnagyobb beszerezhető airless rendszerű szóró berendezést.

Íme néhány kép a kenhető és szórható poliuretán tetőszigetelésről:

Speciális fólia a tetőszigetelés alatt
Speciális fólia a tetőszigetelés alatt
Áttörések szigetelése
Áttörések szigetelése
Poliuretán záróbevonat
Poliuretán záróbevonat
Záróbevonat felvitele
A kész lemeztető poliuretán szigeteléssel
A kész lemeztető poliuretán szigeteléssel
Lemeztető festés

Milyen lemeztetőket lehet szigetelni bontás nélkül?

Milyen garanciával lehet kérni a felújítást?

Fontos előtte néhány dolgot megvizsgálni, de általában 10-25 évig

Mennyire haladó a munkavégzés?

Egyszóval nagyon. Ha megfelelő az időjárás 3fő, akár 600-800m2 szigetelést is el tud készíteni

Mennyibe kerül? Drága?

Nem. Elmondható, hogy egy csere általában 12-20,000Ft/m2 között van, ezzel szemben a felújítása szórt poliuretánnal 4-9,000Ft/m2 áron megvalósítható
Nagyon köszönöm, hogy végig olvasta a bejegyzésemet, ha segítségére lehetek a lemeztető bontás mentes felújításában, kérem keressen a 0670 319 76 90-es számon.

Üdvözlettel: Adorján Zoltán, ügyvezető