Palatető felújítás bontás nélkül? Azbesztmentesítés? Mielőtt nekilátunk a felújításnak vagy a tető lebontásának, ismét arra buzdítom Önt, hogy gyűjtsön egy kis információt az azbeszttel, a veszélyekkel és a palatető felújítással kapcsolatban, ne csak az Adorján Renova honlapjáról!

Palatető felújítás és az azbesztveszély - a tetőszigetelő digitális tollából

Mindenekelőtt, ezúttal is szeretném leszögezni, hogy szokásom szerint privát véleményemet írom le. Az alábbi sorok nem hivatalos szakvéleményt tartalmaznak, inkább a Magyarországon kialakult helyzetet és lehetőségeket szeretném összefoglalni a személyes tapasztalatommal összefűzve.

Arra ösztönzök mindenkit, hogy minél több nézőpontot ismerjen meg és ha a tetője felújításra szorul, döntsön nyugodt szívvel a palatető felújítás technológiájáról.

Ha kiderül, hogy a pala azbesztet tartalmaz, kizárólag a hatályos törvények szerint járjon el a bontás-tárolás-elszállítás és mentesítés során.

Közös érdekünk, hogy életünket biztonságban élhessük, tiszta levegőt lélegezve, kiváltképp azok a szakemberek, akik 1000-szer sűrűbben vannak az azbeszt veszélynek kitéve.

Az alább leírt árak csupán tájékoztató jellegűek, személyes tapasztalaton alapulnak.

Hol található azbeszt a környezetünkben?*

AZBESZT AZ ÉPÜLETEN BELÜL:

1. Szórt bevonatok mennyezetek, falak, gerendák és oszlopok
2. Az azbeszt cement víztartály
3. Laza töltésű hőszigetelések
4. Régi kazán- és a fűtéscsövek körül
5. Álmennyezeti hőszigetelés
6. Víztároló ciszterna
7. Hőszigetelés a válaszfalakban
8. Tűzvédelmi ajtók
9. Azbeszt tömítések
10. Vinyl padlólapok
11. Hűszigetelés a kazánok körül
12. Textil például tűz takarók
13. Dekorációs fal- és mennyezeti bevonatok

Az azbeszt lehetséget lelőhelyei ipari környezetben
*A képet az alábbi oldalon találtam: http://www.hse.gov.uk/asbestos/building.htm
ÉPÜLETEN KÍVÜL:

14. Azbesztcement tető
15. Azbesztcement panelek
16. Azbesztcement ereszcsatornák és lefolyócsövek
17. Hőszigetelő lemezek
18. Azbesztcement égéstermék

A fenti kép jól szemlélteti, hogy igen sokfelé találkozhatunk azbeszttel. Bár ez egy ipari létesítmény ábrája, amely inkább a nyugati országokban volt használatban, nagyrészt a magyar környezetre is le lehet fordítani.

azbesztszál a mikroszkóp alatt
azbesztszál a mikroszkóp alatt

Tetőszigetelő révén nem foglalkoznék csak a tetőfedő elemekkel, amelyek gyakorlatilag a hullám és síkpalák, amelyekben kötött állapotában van jelen az azbeszt. Szerencsére a kötött állapotban lévő azbeszt nem veszélyes.

A problémát belélegzés esetén jelenti. Az azbeszt mikroszkopikus méretű, elemi szálakból áll. Ha nincs védőburkolat, a veszélyes anyag közvetlenül a levegőbe, onnan belélegezve pedig a légútba kerül. Az apróbb szálak egész mélyre jutnak a tüdőben, ahol fennakadhatnak. A bekerült lebonthatatlan azbeszt betokozódik és – több éves lappangási időt követően – kóros elváltozások kialakulását idézheti elő.

Ha teljesen biztosra akarunk menni bontsuk le a palatetőket és építsünk újat.

Ok, de mi a menete?

Az azbesztmentesítés menete:

Először is, hogy biztosra menjünk be kell vizsgáltatni a gyanús elemeket. A mi esetünkben az eternitpala tartalmazhat azbesztet 20-30%-ban. Síkpala vagy hullámpala egyaránt. Rosszabb esetben lehet a tetőszerkezetet is érte az azbesztszál.

Tehát a szakemberek mintát vesznek a vizsgálathoz és 3-4 hét után meg is tudjuk az azbeszt tartalmat, illetve, hogy kötött vagy bomlott állapotban van. Innentől az azbesztet tartalmazó részeket bontani kell.

A bontás megkezdése előtt bontási tervet kell készíteni, amelyet szükséges bejelentünk az illetékes környezetvédelmi hatósághoz. A bontást, ellenőrzött körülmények között kell végezni az elemek sérülése elkerülésével. A bontást végző személyek egyéni védőfelszereléseket használnak a munkálatok során, illetve a munkaterületen nem tartózkodhatnak más személyek. Az elemeket big bag-be kell gyűjteni, amiket speciális, számozott konténerekbe gyűjtünk. A konténereket az elszállítást és ártalmatlanítást végző vállalat helyezi ki.

Költségekről:

Akkor most mi legyen a palatetővel? Bontsunk? Ne bontsunk? Ok, melyek a bontás nélküli megoldások?

Fontos kérdés, hogy akkor hogyan újítsuk a tetőket? Főleg akkor, ha az ember azzal találkozik, hogy néhányan riogatják és néhányan pedig buzdítják a bontás nélküli felújításra.
Cserepeslemez bontás nélkül?

Néhány éve az egyik vezető cserepeslemez gyártó meghirdetett egy palatető felújító akciót. A dolog lényege, hogy ne bontsa a tetőt, mert a szarufák mentén új lécezést rögzítve alátéve fóliát igen nagyszerű megoldás lehet a bontás nélküli cserepes lemezes felújítás.

Ha az eddig leírt dolgokból egy valami megragad, akkor annak kell lennie, hogy az azbesztpala egyetlen esetben jelent igazi kockázatot – ha törik, roncsolódik. Gondolom már egyértelmű, hogy amikor a tetőlécet ráfúrjuk a pala eltörhet, de mindenképpen kilyukad. Akkor pedig felszabadulhat az azbeszt…

Nem tűnik korrekt üzletnek a palatető felújítás bontás nélkül cserepeslemezzel. Éppen ezért az Adorján Renova nem ajánlja. A személyes véleményem pedig, hogy a lemez, mint anyag sokkal inkább ipari létesítmények, vagy kerti tárolók fedésére alkalmas. Családi háztetőre csak speciális esetben mondjuk különleges tetőformára javaslom, például a korcolt lemez fedést. A kőszórt cserepeslemezek viszont igencsak tetszetősek, bár mire rendszerben elkészülnek az áruk is igen csinos lesz. Alapvető tévhit, hogy a cserepeslemez olcsó. A kínaiak, lengyelek, magyarok ára 2000-2500 körül indul négyzetméterenként. Viszont mire elkészül egy ilyen tető -tartva a technológiát- simán 8-10000 forint körül lesz.

Summa: Ha mindenképpen cserepeslemezzel újítjuk tetőnket, inkább bontsuk a palát és tartassuk be a technológiát! Fólia, szigetelés tömítés, stb.

Más bontás nélküli eljárások palatető felújításra

Van itt még a mediterrán modifikált bitumenes lemez, a nano tetőbevonatok és a purhab szigetelés is, amivel bontás nélkül tudunk tetőt felújítani.

Ezek közül úgy gondolom, aki nem szeretne új tetőt csak a jelenlegi helyzeten szükséges javítani, biztosan tud választani. Mérlegelni kell mekkora a beázás, kell-e hőszigetelés, mennyit tud rászánni, stb.

Ha már itt tartunk elmondok egy személyes történetet, ami tanulságos lehet:

“Nem is olyan régen (néhány napja) voltam egy megbeszélésen, ahol egy társasház felújítása volt a téma. Volt ott közös képviselő, lakó, számviteli bizottsági megbízott, műszaki szakember és kivitelező is. Többek között a tető bontás nélküli felújítása is témába került, mivel azt korábban megszavazta a lakóközösség.

Az egyik építész úr pedig azonnal felvetette a kérdést, hogy ki a tetőszigetelő kivitelező. Én voltam az, ezért máris a középpontban találtam magam és a következőket mondta el. Először is ő mélyen nem ért egyet ezzel az eljárással. Másod sorban miért nincs benne bádog elemek cseréje, sőt hogyan akarjuk egyáltalán kapcsolni ezt az anyagot a lemezekhez. Arról nem beszélve, hogy megváltozik a tető kinézete és azt jelenteni kell a várostervezési osztályon, mint településképi bejelentést.

Bár az úr leszögezte, hogy nem ismeri az épületet, nem volt a helyszínen és még élőben sem látott ilyen megoldást. Azt pedig mindenképpen vegyem tudomásul, hogy Ő nem is vállalná a műszaki vezetést ilyen eljáráson.

🙂 Ok. Ezt megkaptam. Durvának hatott először a dolog, viszont több ponton is egyet kell értenem az úrral. Mivel Ő egy ínyencnek tekinthető persze hogy észrevette, ami nyílvánvaló. Nem ez a legmagasabb műszaki tartalmat ígérő eljárás. Ez csak a régi pala elfedése egy új sbs modifikált 3D cserépmintás bitumenes lemezzel. Ráadásul még a bádogok bontása és cseréje sincs benne és megváltoztatja a tető kinézetét. Csakhogy azt felejtette el, hogy a társasház nem engem keresett meg először, hanem több olyan kivitelezőt akik sűrűn csinálnak bontást. Mindegyik árajánlat végösszege több, mint az én ajánlatom háromszorosa volt, amit nem engedhet meg magának a társasház.

A fenti 16 lakás már bőven 3-4 éve ázik, tehát nincs sok idő teketóriázni. Én egy személyre szabott megoldást kínáltam, ami a lehető legegyszerűbb megoldás, bontás nélkül. Továbbá bőven belefér a büdzsébe és jó időre megoldja a beázás gondokat, amellett, hogy egészen megújul a tető kinézete is. Mindezt konkrét, 12 évig tartó garanciavállalás mellett. Ezek fényében már nem is olyan éles a helyzet.

Summa: Ismerjük meg a lehetőségeket és azok tulajdonságait. Kérjünk árajánlatot (ami írásos, tartalmazza az áfát, és a teljes szükséges technológiát) és ez alapján vessük össze őket. Ne várjuk azt, hogy egy egyszerű bontás nélküli eljárás egyenértékő egy új fedéssel. Azt viszont garantálom, hogy lehet annyira hatékony, illetve ár-érték arányban is verhetetlen.

Ha hosszú időre biztonságot szeretnénk, magas műszaki tartalommal azbesztmentesítsünk, egy tapasztalt és profi céggel, majd tegyünk szép, új fedést a tetőre.

Az Adorján Renova is tud palatetőt bontani, azbesztmentesítésben is szívesen leszünk partnerek. Sok lehetőség van egy tető felújítására.

Viszont mindenkinek más és más az élethelyzete és arra kell reagálni, megtalálni a legjobb technológiát és a megfelelő kivitelezőt. Tudom nem lehet mindig az Adorján Renova a nyerő. Azt sem állítom, hogy a bitumenes lemezzel való felújítás a világ közepe. Azt viszont tudom, hogy ezzel igen nagy problémákat is hatékonyan lehet megoldani egy új tető töredék költsége mellett. Kezeljük a helyén a dolgokat, ennyi.

Ezzel a kis sztorival csak annyit akartam mondani, hogy mindennek több oldala van. Lehet azbeszt mentesíteni kontár módon és létezik korrekt bontás nélkül felújítás. Mielőtt valaminek nekivágunk szerezzünk információt. Ismerjünk meg több lehetőséget, kérdezzünk meg több kivitelezőt, szakembert. Ezután hozzunk felelős döntést.